2/2016 – A place to gather with Terraforce, Doha

Revived in the last decade as the social heart of Doha, Qatar, Souq Waqif, a historic shopping hub, is a must-see highlight of the city. There has been a souq on this site for centuries; the Bedu would bring their sheep, goats and wool here to trade, and the entire market area has been skillfully redeveloped to look like a 19th-century souq, with mud-rendered shops, exposed timber beams and some beautifully restored original Qatari buildings.

The 4x4 Multi Step Blocks can be used for both seating and steps

The 4×4 Multi Step Blocks can be used for both seating and steps

The amphitheatre at the Souq Waqif, Doha, Qatar

The amphitheatre at the Souq Waqif, Doha, Qatar


To provide parking for large numbers of visitors, an underground parking facility, located opposite the Msheireb, Downtown Doha, Qatar, became necessary. The design of the car park offered architects some extra space above-ground to facilitate place making, a collaborative process that shapes the public realm in order to maximise shared value. With this is mind, Dragana Lutic Djokic, Landscape Architect at Parsons Qatar, contacted Consent LLC (Terraforce Licensees in the UAE) in 2012, requesting an Amphitheatre design. Specifically, the engineers at Parsons were in search of a product that can be used both for retaining and seating purposes.

A place for visitors of the souq to gather

A place for visitors of the souq to gather and relax

Close-up of one of the stair-cases integrated into the design

Close-up of one of the stair-cases integrated into the design


Consent subsequently proposed an arena design with the Terraforce 4×4 Multi Step Block, a light, dry-stack concrete unit developed in Cape Town, South Africa, used for constructing low terrace walls, stairs and seating arrangements. Aimed at providing efficient and economical steps in conjunction with the original Terraforce retaining blocks, in this case the L16, they have became very popular (in South Africa and abroad) not only for stairway access, but comfortable, practical stair and seating arrangements at leisure amenities and school sports facilities.

LED lighting was installed at intervals for nighttime ambiance

LED lighting was installed at intervals for night time ambiance

Approximately 5100 4x4 Multi Step blocks and 4757 L16 blocks were used

Approximately 5100 4×4 Multi Step blocks and 4757 L16 blocks were used


Initially Djokic specified another pre-cast system for the proposed Amphitheater design, but after a presentation by Consent on the Terraforce 4×4 Multi Step Block and L16 retaining block and their colour options, the design was re-rendered with Terraforce blocks.

The final design, completed by Fred Laker of Terrasafe, Terraforce’s international retaining wall design service, was approved by Parsons, and in October 2013, Palmera Agriculture Business L.L.C put in the order for the 4×4 Multi Step and L16 blocks. Approximately 5100 4×4 Multi Step blocks and 4757 L16 blocks were used, and LED lighting installed at intervals for nighttime ambiance. The amphitheatre  was completed 2014.

Client: Private Engineering Office (PEO)

Project Consultant: JAIN Sustainable Engineering Solutions

Design Consultant: Parsons, Qatar

Main Contractor: UrbaCon trading and contracting

Sub Contractor: Palmera Agriculture Business L.L.C/

Wall design: Terrasafe

Block Supplier: Consent LLC

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* 5 + 4 =