12/2014 – Turkish retaining wall delights

In 2009, Libyan dictator Muammar Qaddafi’s sprawling residence in Sirte, Libya, Bab al-Aziziya, was turned into an amusement park as decreed by tourism minister Ikram Basha Imam earlier that year.

Recreational arena with 4x4 Step blocks at Sirte Park, Libya

Arena, 4×4 Step blocks, Sirte Park, Libya

Providing seating for spectators

Providing seating for spectators


It is hard to tell if any of this infrastructure is still standing today, post Nato bombing, but the impressive workmanship of Geoduvar®, Terraforce licensee in Istanbul, Turkey, on the construction of 180.000 m² recreational area with an amphitheater and low retaining walls, is worth a special mention.

Green wall system with Terraforce blocks

Green wall system with Terraforce blocks

Sirte Park sets out with a connection to the university campus, facilitated by a new bridge, which transports visitors to a square at the entrance of the park.

They are then welcomed by a youth center, designed, amongst other activities, to host sport activities, and is supported by an amphitheatre connecting sports and park activities.

The Amphitheater was constructed with 4×4 Multi Step Blocks and Tech Blocks (rectangular hollow building blocks).  Both the arena and low retaining walls, also built with Tech Blocks, integrate well with the graphical topography of the park, creating some pleasing turkish retaining wall delights.

Using 4×4 Multi Step Blocks and Tech Blocks saved time during construction, thus providing an aesthetic and economical solution by Geoduvar®.

Another successful project by Geoduvar® is located in Riva, a peaceful beach resort located about 40km from Istanbul, Turkey. The client loved the idea of a green wall system with Terraforce blocks at his villa on the Black Sea coast.

By now plants will have covered most of the wall

By now plants will have covered most of the wall

Blending with with other architectural elements

Blending with with other architectural elements


Completed in March 2013, the project showcases undulating retaining walls at different heights and levels, blending in beautifully with other architectural elements and the surrounding environment.

The wall partly runs along the river

The wall partly runs along the river

Retaining walls for cut slopes around a lift

Retaining walls for cut slopes around a lift


Also in Turkey, along the Bosphorus on the European side, four luxury sea view villas, a residential project by Gul Insaat, a leading Turkish construction company, required an ecological, flexible, and economical retaining wall system for access ramps, stairs and a lift up and down to the private beach.

Geoduvar® installed 850 m² geosynthetically reinforced retaining walls reaching up to 5m in height, most of which are now covered with vegetation to provide a green, softening character to the walls.

Staircases connect the ramps

Staircases connect the ramps

Ramps down to the private beach

Ramps down to the private beach


Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* 5 + 5 =