37/2004 – Liesbeek River Newlands – Vintage Project

L13 blocks were used to rehabilitate the trail, improving it visually and providing residents with a rehabilitated leisure area:

Planners of the Liesbeek Trail were faced with serious erosion problems alongside this river, confined in a narrow corridor through the densely built-up suburb of Newlands. The aim of this project was to rehabilitate the trail, improving it visually and to provide residents with a rehabilitated leisure area

Terraforce L13 blocks were founded below anticipated depth of scourWhere possible Terraforce L13 blocks were founded below anticipated depth of scour, elsewhere the blocks were founded on top of an cast onsite concrete foundation beam with exposed aggregate finish. L13 blocks were used below and above the laterite pathway, thus defining and containing the relatively unstable material.

Completely covered by plants a short while after

Completely covered by plants a short while after

Residents can now enjoy the area again

Residents can now enjoy the area again


For this purpose the blocks were reversed so as to have the straight edge of the block facing the pathway. To accommodate park benches and lampposts the required concave and convex indentations and protrusions were incorporated with ease.

The original “hard” appearance, immediately after completion disappeared within a few month with the enthusiastic support of Westford school who helped the Cape Town City Council with planting and maintenance. The project succeeded entirely in adding quality time and educational benefits for the residents of the surrounding suburbs.

Engineer: Storey Kiewitz (PTY) Ltd Contractor: Quadrand Construction

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* 4 + 3 =